UNICEF.se

Vi klickade oss in på Unicef:s hemsida och fann en artikel, som enligt oss, inte kunde varit mer fantastisk! Det här är precis vad vårt projektarbete handlar om. Att öka medvetenheten om konventionen bland barnen och att göra det genom att utnyttja det forum där barn spenderar den största delen av sin tid under barndomen, skolan.
Här kommer den:

BARNKONVENTIONEN I LÄROPLANEN


Sveriges regering har ett ansvar för att kännedom och kunskap om konventionen sprids till olika målgrupper. Det anges i artikel 42 i barnkonventionen och gäller t ex föräldrar, politiker och olika yrkesgrupper som arbetar med barn. Inte minst gäller det barnen själva som alltså, enligt barnkonventionen, har rätt att känna till sina egna rättigheter. Med ökad kunskap följer också större förutsättningar för barnen att få hjälp när deras rättigheter kränks och slå larm när andra drabbas. Likaså innebär det en möjlighet för barnen att öka sin solidaritet med barn i andra länder.

LÅG MEDVETENHET


Under 90-talet, när barnkonventionen just antagits, anslog regeringen 10 miljoner kronor till olika frivilligorganisationer för att sprida kunskap om barnkonventionen till landets skolelever. Även Barnombudsmannen har, på uppdrag av regeringen, producerat skolmaterial som spridits till olika åldersgrupper. Insatser har alltså gjorts för att öka kunskapen om barnkonventionen.
Men trots dessa satsningar när det gäller att sprida kunskap, är medvetenheten om barnkonventionen låg bland barn runt om i landet. I Barnombudsmannens årsrapport som presenterades i mars 2009 ingick en undersökning där det framkom att endast vart femte barn hade hört talas om barnkonventionen.

UNICEF SVERIGES KRAV


Både skollagens kapitel 1 med allmänna föreskrifter och läroplanernas avsnitt om grundläggande värderingar ger stöd i arbetet för att barnkonventionen ska få en tydligare plats i grund- och gymnasieskolans arbete. I regeringens förslag till ny skollag som beräknas träda i kraft i juli 2011 nämns också uttryckligen barnkonventionen och det klargörs att barnets bästa ska vara utgångspunkten i all utbildning. Men vår uppfattning är att dessa allmänna formuleringar i skollag och läroplan inte är tillräckliga. Att förlita sig på enbart frivillig information och lärares välvilja är inte nog för att barnen ska få tillräckliga kunskaper om sina rättigheter.

UNICEF Sverige menar att skolans styrdokument inte bara ska nämna mänskliga rättigheter och barnets rättigheter i allmänna ordalag. UNICEF Sverige menar att barnkonventionen bör ingå som ett tydligt kunskapsmål i kursplanen för ämnet samhällskunskap.

REKOMMENDATIONER FRÅN FN:S BARNRÄTTSKOMITTÉ


FN:s barnrättskommitté har till uppdrag att granska hur väl länderna lever upp till barnkonventionens krav. I samband med Sveriges fjärde rapport till barnrättskommittén våren 2009 framkom kritik mot den låga kunskapsnivån bland barn och ungdomar kring barnkonventionens innehåll. Likaså framkom kritik mot att kunskapen om barns rättigheter bland lärarna var låg. Barnrättskommitténs rekommendation är att barnkonventionen skrivs in i läroplanen.

http://www.unicef.se/opinion/unicefs-paverkansarbete/vara-barnrattsfragor-i-sverige/barnkonventionen-i-laroplanen


Vi är tillbaka!

Efter ett långt uppehåll med både inlägg på bloggen och arbete med projektet tar vi nu nya tag igen! Jag och Gabrielle sitter just nu och har börjat med sammanställingen av vår fantastiska resa.

Det tog mååånga veckor för oss båda att smälta allt vi upplevt på resan till Filippinerna och Manila, vilket gjorde att rapportskrivning och sammanställning av resan inte kändes aktuellt att ta tag i direkt efter hemkomsten. Istället njöt vi när vi ofta tänkte tillbaka och bearbetade allt vi upplevt, fått gjort och åstadkommit, vilket gör att vi nu är extra taggade för att ta upp projektet igen och köra på för fullt!

Vad som nu väntar är först och främst rapportskrivning, som krävs av oss då vi ju läser kursen PA1201 på gymnasiet. Den ska vara inne någon gång i april. Andra sätt vi förhoppningsvis kommer att få redovisa arbetet på är utsällningar (kanske på vår skola, Halmstads stadsbibliotek) och presentationer för människor både muntligt och skrftligt i form av t.ex. affisch. Vi återkommer med mer information om detta när vi vet mer!

"NYHETER": Några dagar efter hemkomst i höstas, genomförde vi ännu en intervju med Hallandsposten! Mycket trevligt, det blev ännu ett litet reportage i tidningen om våra projekt och resan.
En mycket glädjande nyhet är att det nu finns preliminär-bokade biljetter för våra filippinska vänner (FFF); Amcy, Lorna, Jason och rektorn för Legarda-skolan Dr. Marcelo besöker oss och Halmstad efter påsklovet v.14. Vi ser fram mot detta oerhört mycket och hoppas att vi kan ta emot dem och ta hand om dem på ett bra vis, trots att vi nog aldrig lyckas överträffa allt de gjorde för oss. Mer om detta när vi vet mer.

Vi hoppas att bloggandet kommer igång nu igen och att vi publicerar regelbundet :)

Ha det bra så länge!
Stå på er!

Kram/Martina

RSS 2.0