USA+ Barnkonventionen ≠ sant

Förresten, vill ni höra vad USA har för argument för att inte ratificera FN:s barnkonvention?
(Ratificera innebär att folkrättsligt ta till sig konventionen. Vad innebär det då undrar jag? Det innebär i princip ett moraliskt åtagande, men kan ändå inte rättsligt behandlas vid eventuell förbrytelse).

En del menar på att anledningen är att i 38 av 50 delstater kan dödstraff utdelas tilll människor under 18 år (dvs barn) och artikel 37 förbjuder tortyr och dödsstraff mot barn. Det är en del av förklaringen, men inte hela, då USA teoretiskt skulle kunna reservera sig mot artikel 37 och ändå välja att ratificera resterande artiklar. Den officiella förklaring lyder att USA är det land där det väcks flest åtal per person och år. Därför motsäger sig många amerikaner införande av fler lager, eftersom det i sin tur skulle leda till ännu fler åtal.
Inofficiellt är det den kristna kontroversiella högern, som i alla fall under Clintons och Bush tid, utgjorde majoriteten av senaten och starkt motsatte sig konventionen. I USA måste 2/3 av senaten enhälligt rösta ja för att ett förslag ska kunna gå igenom. Då Clinton skrev på konventionen, var motståndet i senaten så stort att det inte ens togs upp i senaten. Den kristna högern hade bla argument som att Barnkonventionen kan komma att underminera föräldrars auktoritet och att Barnkonventionen uppmanar abort.

Jag har sökt runt på internet för att se vart Obama står i frågan. Dock hittade jag inget mer än att Obama lovat att skriva under och ratificera en konvention för handikappandes rättigheter, om jag inte minns fel. Det är ett steg i rätt riktigt. Kom igen och ratificera även Barnkonventionen, Mr. Obama!

Ta hand om varandra.
/Gabrielle

Vår förbannade rätt

Jag blir lika förvånad, bestört och motiverad varje gång jag läser igenom Maja Frankells "Vår förbannade rätt". Det är svårt att inse hur det ser ut för barn runt om i världen och inte minst på vissa håll här i Sverige. Ämnet barnrättsfrågor blir bara mer och mer intressant ju mer jag läser mig in på det. På tal om barnrättsfrågor så har jag och Tina även skaffat oss en kontaktperson på UNICEF. Hon heter Renée och jobbar ideellt för UNICEF som kontaktperson här i Halmstad. Renée är utbildad i barnrättsfrågor och jobbar bla med att informera och uppmärksamma ämnet. Det är tänkt att Renée ska fungera som vårt bollplank genom hela projektet. En expert att vända oss till när vi har frågor gällande barnrätt eller konventionen. Det känns kanon!

I helgen har även den olyckliga tyfonen dragit in över Manila och förödelsen verkar vara stor. Det känns jättetråkigt och vi får hoppas att alla personer som är inblandade i vårt projekt (samt resten av befolkningen såklart) får hjälp att klara sig undan med livet i behåll. Nu verkar det som att det var de östra delarna av Manila som drabbats hårdast och vad jag förstår så är det de norra delarna vi ska besöka. Dock är det lika beklagligt ändå. Vi får hålla oss uppdaterade om läget.

Medan jag satt och läste "Vår förbannade rätt" slog det mig att vi kommer att sitta på planet hem samma dag som Barnkonventionen firar sin 20-års dag, nämligen den 20 movember. Förhoppningsvis firar vi det med en väl genomförd resa, massa ny kunskap och förslag på förbättringar. Helt enkelt, att vi är ett steg närmare ett uppfyllande av Barnkonventionen. För det är så att förändringarna startar där varje människa tar vid. Alla barn i hela världen, vare sig det gäller en flicka i El Salvador eller en pojke i Eskilstuna, behöver Barnkonventionen percis lika mycket!

Stå på er och ta hand om varandra.
/Gabrielle

Hejsan!

Vi håller på för fullt att arbeta med enkätundersökningar och frågeformuleringar. Allting går bra och vi blir mer spända för var dag som går. Lite praktisk info är att vi ÄNTLIGEN har bokat resan! Avresan går av stapeln den 9 november och vi reser hem den 20 november. Två veckor känns helt perfekt, då vi kommer ha mycket tid att spendera på skolorna men även att arbeta själva med sammanställningar.

Jag måste nog erkänna att det fortfarande känns väldigt overkligt att vi ska åka iväg. Än så länge består arbetet av planering och mycket tänk. Det är viktigt att vi har en konkret plan med oss ner, så att vi kan utnjytta tiden och få ut så mycket som möjligt av den. Men det är en häftig känsla att sitta och fundera och veta att vi själva är dem som kommer att få lägga upp projektet hur vi vill. Vi kommer förhoppningsvis vara fullproppade med information om skolans arbete med barnkonventionen när vi landar i Sverige igen.

Fram tills avresan blir uppdateringarna lite si och så, vilket vi förstår inte är speciellt roligt. Men vi försöker uppdatera såfort vi känner att det skett några intresanta utvecklingar. Ha det bra och ta hand om er.

Stå på er!
/Gabrielle


RSS 2.0